Úvod » Moravské víno » Ledové a slámové víno

Ledové a slámové víno z Moravy

Ledové víno je specifické nejen pro střední Evropu, ale i pro Kanadu, která je největším výrobcem ledových vín. Ledová vína se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů, která se sklízejí při teplotě -7°C a více, hrozny při lisování však nesmějí rozmrznout. Ledová vína jsou charakteristická nižším obsahem alkoholu, výrazným aroma a vysokým obsahem zbytkového cukru. To platí i pro vína slámová, která se vyrábějí z vyzrálých hroznů. Ty musejí být minimálně 3 měsíce umístěny na slámě či rákosu, nebo mohou být i volně zavěšeny. Vyžadují pravidelnou kontrolu a odstraňování poškozených bobulí kvůli hrozící hnilobě. Za tuto dobu vypadají bobule téměř jako hrozinky. Takové hrozny mají pak vyšší obsah cukru. V této kategorii "Ledové a slámové víno" naleznete také další vína s přívlastkem - výběr z cibéb. Vyrábí se pouze z hroznů napadených plísní šedou nebo z přírodně velmi vyzrálých hroznů (min. 32°NM), které se díky extrémně dlouhé době zrání na vinici většinou změnily na hrozinky - cibéby (Botrytis cinerea).

Všechna tato vína jsou velmi extraktivní, sladká a plní se do lahví malých obsahů, většinou 0,2l nebo případně 0,375l. Vysoké kvalitě a technologické náročnosti při zpracování a výrobě odpovídá také cena těchto vín. Jsou proto i vyjímečným a luxusním dárkem, který ocení nejen milovníci vín.