Úvod » Víno dle vinařství » Moravská vinařství » Vinařství Koráb

Vinařství Koráb - Autentisté

Logo sdružení AutentistéVinařství Koráb je malé rodinné vinařství, které sídlí v Boleradicích v centru velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařství bylo založeno v roce 2006 především proto, aby byla znovu obnovena úcta ke starým vinohradům. Staré moravské vinice byly v minulosti díky kolektivnímu zemědělství značně poškozovány, staré vinice jsou totiž zejména pro větší výrobce vína kvůli menší výnosnosti nerentabilní. Cílem vinařství je nejen staré vinice zachovat jako významný krajinotvorný prvek moravské dědiny, ale především vytvářet z hroznů těchto jedinečných vinic zajímavá původní moravská vína - vína svým zrodem ze starých moravských vinic. Vinařství Koráb patří do skupiny Autentisté.
Jedinečné složení půdy, svažitost vinic a stáří keřů vinné révy mezi 29 a 79 lety jsou vynikajícími předpoklady pro kvalitu hroznů. Přispívá k tomu i omezená výnosnost zhruba 400 gramů na jednu hlavu. Některé kmeny ve starých vinicích mají za svůj život i více jak 10 cm v průměru. Korábovi v současnosti obhospodařují asi 4 ha vinic vlastních či pronajatých od starých pěstitelů.
Na cestu biodynamiky se vinařství Koráb vydalo v roce 2008. Biodynamiku chápají jako cestu, kterou je možné se dostat do vzájemné rovnováhy mezi vinařem a vinohradem. Vliv vinohradu, jako základního kamene vína je tak posílen na maximum a víno se stává odrazem této vzájemné rovnováhy.

Mezi hlavní pěstované bílé odrůdy patří Müller Thurgau, Neuburské, Veltlínské Vína vinařství Koráb ve vínozwebu.czzelené, Sauvignon, Rulandské šedé, Tramín červený, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Z červených se pak zaměřujeme na tradiční odrůdy jako je André, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Frankovka. Červená vína nejsou čeřena ani filtrována, aby byl zachován jejich přírozený projev, plnost, barva a nebyla ochuzena o prospěšné látky. Vína leží v dubových a akátových sudech o maximálním objemu 550 litrů. Přiměřeně dlouhé zrání vína ve dřevě má pak velmi příznivý vliv na jejich výsledný projev. Případné sedimenty nesnižují kvalitu vína.

Ve vinařství Koráb nejsou při výrobě vín přidávány žádné chemické přípravky, vína jsou kvašena spontánně, bez přidávání ušlechtilých kvasinek a výživy pro ně. Ani později nejsou přidávány enzymy, taniny ani podobné látky. Jedině touto cestou si vína uchovají „duch místa, ze kterého vzešla“ a co nejvíce se v nich projeví tzv. terroir. Z hroznů starých vinic jsou zde vytvářena vína v jejich co možná nejpřirozenější podobě, vychází se také pouze z přírodního obsahu cukrů a kyselin v hroznech, bez přidávání cukru řepného či dalších kyselin.

Z důvodu nákladů na zatřiďování vín jsou malé šarže ponechány v kategorii moravské zemské víno.